Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди в сряда, че нова граница на борбата срещу тероризма е кибер пространството и призова за съответни мерки за сигурност.

Гутериш говори по проблема по време на дебат на Съвета за сигурност относно сътрудничеството между Организацията на обединените нации и Организацията на Договора за колективна сигурност, Общността на независимите държави и Шанхайската организация за сътрудничество в борбата с терористичните заплахи.

Описвайки заплахата от тероризма, той каза, че новата граница е кибертероризъм: използването на социални медии и тъмната мрежа за координиране на атаките, разпространяване на пропаганда и набиране на нови последователи. В отговор на тази безпрецедентна заплаха се предприемат безпрецедентни действия. Глобалната стратегия на ООН за борба с тероризма и свързаните с нея резолюции на Съвета за сигурност осигуряват цялостна рамка.

"Проследяването и унищожаването на терористични групи е от жизненоважно значение, но това е само една от многото мерки. Трябва да допълним мерките за сигурност с усилия за превенция, които идентифицират и решават основни причини, като същевременно винаги зачитаме правата на човека.", каза още той.

Шефът на ООН призова за предоставянето на повече възможности за младите хора, каза той.

Важната роля на Организацията на договора за колективна сигурност, Общността на независимите държави и Шанхайската организация за сътрудничество в борбата с терористичните заплахи е поставена като фокус на дебата.

Гутериш изтъкна необходимостта от международно сътрудничество като първи приоритет на антитерористичната стратегия.

В заключение шефът на ООН заяви, че сътрудничеството между Организацията на обединените нации и трите организации се задълбочава, тъй като обхваща все по-голям брой въпроси.