Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи на Съвета за сигурност да назначи Николай Младенов за специален пратеник за Либия и ръководител на мисията на ООН за подпомагане в Либия (UNSMIL). Това се казва в писмото на генералния секретар на ООН до председателя на Съвета за сигурност, съобщава ТАСС.

"Информирам ви за намерението си да назнача представителя на България Николай Младенов за мой специален пратеник за Либия и ръководител на UNSMIL", се казва в документа.

В писмото до страните-членки на Съвета за сигурност председателят на Съвета за сигурност предложи да подготви отговор на предложението на генералния секретар до понеделник, 23 ноември. Според източници, членовете на Съвета нямат възражения срещу кандидатурата на Младенов.

Предишният специален представител на генералния секретар в Либия Хасан Саламех подаде оставка от поста си през март тази година.

Тази позиция е вакантна повече от осем месеца поради различията в Съвета за сигурност. Тези задължения бяха изпълнявани от заместник-началника на UNSMIL, Стефани Уилямс. През септември Съветът за сигурност на ООН реши, че поста на специален представител на ООН в Либия ще бъде заменен от поста на специален пратеник на генералния секретар.

Нови специални пратеници се назначават от генералния секретар на ООН, но само след единодушното одобрение на кандидатурата от Съвета за сигурност. Повечето от членовете на Съвета за сигурност на среща в сряда призоваха да не се отлага повече назначаването на нов преговарящ за Либия.

Експратеник на ООН  оптимист за Либия

Експратеник на ООН оптимист за Либия

Но десетилетна война не може да приключи за ден