Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви в интервю за шведския телевизионен канал "SVT", че светът е свидетел на още една Студена война, предаде ТАСС.

Това изявление той прави за пореден път. 

"Мисля, че светът вече ясно забелязва, че Студената война се връща", каза Гутериш. "Но има разлика между Студената война в миналото и това, което сега сме свидетели."

"Първо, Съединените щати и Русия не контролират всички, какъвто беше случаят в Студената война", каза той. "Имаме много страни, които са много активни в региона - Турция, Иран, Саудитска Арабия и други. Ясно е, че няма два хомогенни добре контролирани блока. Второ, по време на Студената война имаше механизми за диалог, контрол и комуникация, за да се гарантира, че когато има риск от конфронтация или инциденти, нещата няма да излязат от контрол", каза още генералният секретар. "Тези механизми днес не съществуват."

ООН: Студената война се върна, има заплаха за международния мир

ООН: Студената война се върна, има заплаха за международния мир

В Близкия изток се възцари хаос в такива мащаби

"Ето защо ситуацията беше толкова опасна и затова съм щастлив, че нещата се охладиха", каза Гутърс. "Надявам се, че ще бъде възможно да се намери консенсус в бъдеще за ситуации като тази, която миналата седмица не трябваше да се повтаря".

На 14 април САЩ, Великобритания и Франция извършиха масирана атака срещу Сирия без разрешението на Съвета за сигурност на ООН и парламентите на страните. Вашингтон, Лондон и Париж заявиха, че атаката е отговор на предполагаемо използване на химическо оръжие в Дума в Сирия.

Противоречиви бяха данните дали Дамаск е свалил ракетите, или са поразени обекти.