Изразявайки своето притеснение, че Гърция не е поканена да присъства на Берлинската конференция за Либия в неделя, премиерът Кириакос Мицотакис обеща в четвъртък да наложи вето върху всяко решение на северноафриканската страна, ако споразумението за морска граница между базираното в Триполи правителство с Турция не бъде отменено.

Хафтар обеща да спазва спирането на огъня, обяви Маас

Хафтар обеща да спазва спирането на огъня, обяви Маас

Той обеща да спазва спирането на огъня, въпреки че той не се подписа под споразумението за прекратяване на боевете

"Гърция никога няма да приеме политическо решение за Либия на Европейския съвет, което то не предвижда анулиране на меморандума с Турция", каза Мицотакис в интервю за Алфа ТВ в четвъртък, по време на което се споменава, че Гърция е "погрешно" не е поканен на Берлинската конференция, която ще обсъжда кризата в северноафриканската страна.

Мицотакис разкри също, че той изпраща писма, очертаващи позициите на Гърция до колегите си от Европейския съюз, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Германия притиска Хафтар да участва на мирните преговори за Либия в Берлин

Германия притиска Хафтар да участва на мирните преговори за Либия в Берлин

Надявам се, че страните ще използват тази възможност, за да върнат бъдещето на Либия

"Освен интереса ни към Либия, писмата акцентират и върху неприемливия меморандум, който Турция подписа с Либия", каза той и добави, че ще разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел в петък.

Меморандумът беше категорично осъден от Атина и ЕС като незаконен, тъй като нарушава суверенитета на Гърция. Освен това Атина вижда това като част от по-широкото предложение на Турция да оспори правата на Гърция в Беломорието и Източното Средиземноморие.

Попитан какво би направил, ако Турция изпрати сеизмичен кораб в гръцките териториални води, Мицотакис отговори: "Каквото е необходимо." Той поясни обаче, че ще направи всичко необходимо, за да избегне подобен случай и че каналите за комуникация с Турция остават отворени.

Ердоган се закани да предаде урок на превратаджията Хафтар

Ердоган се закани да предаде урок на превратаджията Хафтар

Ако Турция не се намеси, Хафтар ще поеме пълен контрол над Либия

Междувременно либийският командир на източните либийски сили Халифа Хафтар пристигна в Атина в четвъртък вечер и проведе неформална среща с гръцкия външен министър Никос Дендиас преди официалните им преговори в петък. Той също ще проведе разговори с премиера Кириакос Мицотакис в парламента.

Хафтар изрази недоволството си от решението да не кани Гърция в Берлин, а посещението му се разглежда като част от по-широките дипломатически усилия на Атина за укрепване на позицията и гарантиране, че там не се вземат решения, които да навредят на гръцките интереси.