Министърът на външните работи на Германия замина за Либия днес, за да убеди военния лидер Халифа Хафтар да участва на международна конференция за разрешаване на конфликта. В същото време ООН призова да се подкрепи мирната инициатива, информира АФП.

Ердоган: Турция започва разполагане на войски в Либия

Ердоган: Турция започва разполагане на войски в Либия

Ще използва всички дипломатически и военни средства за стабилен юг и ще сондира

Хайко Маас коментира, че планираната за неделя конференция в Берлин е "най-добрият шанс дългосрочно" за мирни преговори в Либия, която е в хаос от 2011 г., когато беше ликвидиран дългогодишният лидер Муамар Кадафи.

Маас ще се срещне с Хафтар в източния град Бенгази - един от бастионите на генерала - дни след среща с премиера на признатото от ООН правителство в Триполи Файез Сарадж.

Правителството на Сарадж е под атака от април от лоялните на Хафтар сили. При боевете са загинали повече от 280 цивилни и 2000 бойци. Десетки хиляди са разселени.

Тръмп и Ердоган обсъдиха Иран, Сирия и Либия

Тръмп и Ердоган обсъдиха Иран, Сирия и Либия

Нито една от двете администрации не разкри подробности за проведения вчера разговор

"Надявам се, че страните ще използват тази възможност, за да върнат бъдещето на Либия в либийски ръце. За това ние е необходима готовност за реално спиране на огъня и участие на двете враждуващи страни в диалог, предложен от ООН", обясни Маас.

Лидерите на враждуващите страни се срещнаха в Москва по-рано тази седмица, за да финализират споразумение за прекратяване на огъня под посредничеството на Русия и Турция. Но Хафтар напусна преговорите без да се подпише.

В доклада си пред Съвета за сигурност на ООН генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш призова всички враждуващи страни да прекратят боевете и да преговарят конструктивно за прекратяване на конфликта, включително и на конференцията в Берлин. Той се обяви против външна намеса, което според него ще задълбочи конфликта.

Хиляди сирийски бойци са прехвърлени през Турция в Либия в подкрепа на Триполи

Хиляди сирийски бойци са прехвърлени през Турция в Либия в подкрепа на Триполи

Някои още се обучават в Турция, има и желаещи от ислямисткия "Шамски легион"

Целта на конференцията в Берлин е приемане на шест точки, включително трайно прекратяване на огъня, прилагане на оръжейното ембарго и връщане към политическия процес за мир, разкри Гутериш.