Хакери използват фейсбук, за да насочат атаките си срещу украински военни и политици, докато Русия продължава своето настъпление в Украйна, информира британското издание Стандарт.

Технологичната компания "Мета" съобщи, че през последните 48 часа е премахнала мрежа от около 40 фалшиви профила, групи и страници във Фесбук и Инстаграм, управлявани от Русия и Украйна, насочени срещу украински граждани. Причината е че въпросните профили и страници са в нарушение на правилата на компанията срещу координирано неавтентично поведение.

Говорител на социалната мрежа Туитър сподели, че са блокирани повече от дузина профили. Забранено е и споделянето на определени линкове, които противоречат на правилата на компанията за манипулация и спам.

Разследването показва, че фалшивите профили са създадени в Русия. Целта им е била да нарушат публичната комуникация около конфликта в Украйна.

"Мета" приписва хакерските атаки на групировката Ghostwriter (Гоустрайтър), която успешно е установила контрол над профилите в социалните мрежи на своите цели.

Хакерите са се опитали да публикуват видеа от Ютуб, които показват украинската армия като слаба и уязвима.

Служители от украинската служба по киберсигурност споделиха, че хакери от Беларус са направили опити да хакнат електронната поща на висши военни.

"Мета" обяви, че е взела нужните мерки, за да защити атакуваните профили и е блокирала фишинг домейните, използвани от хакерите. От компанията не дават информация за имената на хората, чийто профили са били обект на атака. 

Войната в Украйна засили сблъсъците между Москва и големите технологични компании. Русия обяви, че ще ограничи частично достъпа на потребителите си до фейсбук. От "Мета" са на мнение, че това е отговор на отказа на компанията за спиране на независимата проверка на факти на няколко руски държавни медии.

От Туитър съобщиха, че достъпа до социалната им мрежа също е ограничен за някои руски потребители.

 Хакерите Anonymous обявиха война на Кремъл, проникнаха в секретни бази данни

Хакерите Anonymous обявиха война на Кремъл, проникнаха в секретни бази данни

Блокираха сайтовете на Путин и на руски институции…