От април тази година неизвестни хакери са извършили множество кибератаки срещу японски компании и организации, участващи в разработването на ваксини, които предпазват от коронавирусна инфекция. Това съобщи в понеделник агенция ""Киодо", позовавайки се на експерти от американската компания за киберсигурност CrowdStrike.

Според нейните експерти хакерите са се опитали да използват вируси, изпратени по имейл, за да получат достъп до файлове, съдържащи информация за разработването на ваксини срещу COVID-19. В същото време няма информация за конкретната кражба на класифицирана информация. CrowdStrike смята, че хакерите от Китай може да стоят зад тези атаки.

Според Световната здравна организация (СЗО) към края на септември в света е имало около 190 проекта, свързани с разработването на ваксини, които предпазват от коронавирус. Подобни разработки се предприемат активно в Япония, по-специално в Националния институт по инфекциозни болести, Университета в Токио и др. В момента някои ваксини преминават клинични изпитвания.