Хакери са откраднали информация от 29 милиона профила във "Фейсбук", използвайки автоматизирана програма, която се прехвърля от един приятел на друг, обявиха от социалната мрежа, информира "Ройтерс".

Първоначално компанията разкри, че е открадната информация от близо 50 милиона профила - най-голямата кражба в историята на "Фейсбук".

От технологичния гигант отбелязаха, че през следващите дни ще изпратят съобщение на засегнатите профили, за да ги уведомят каква информация е открадната при атаката.

Хакерите са откраднали информация от 14 милиона потребители като дата на раждане, работодатели, история на образованието, религиозното предпочитание, какви устройства са използвани, кои страници следват, последни издирвания в търсачките и посетени места.

От други 15 милиона потребители е открадната информация, свързана с името и контакти. В допълнение хакерите могат да видят съобщенията и списъците с приятели и групи на около 400 000 потребители.

Депутати и инвеститори са още по-обезпокоени от това, че "Фейсбук" не прави достатъчно за съхраняване на личната информация.

"Фейсбук" намали броя на засегнатите потребители след разследване. От компанията обявиха, че ФБР е поискало да не разкриват информация за нападателите заради течащо разследване.