Палестинското радикално движение "Хамас" тайно експлоатира съоръжение в Турция, където извършва кибератаки и операции за контраразузнаване, според Times и израелски медии.

Щабът е създаден преди две години и е под надзора на военните лидери на "Хамас" в ивицата Газа. Турските власти не знаят за него, се казва в доклада.

В доклада се казва, че мисиите на щаба включват получаване на оборудване; координиране на кибератаките срещу враговете на "Хамас", включително базираната в Рамала Палестинска администрация и провеждане на контраразузнавателни операции срещу членове на организацията, заподозрени в нелоялност.

Няма отговор от Турция на доклада.

През август британският всекидневник The Telegraph съобщи, че Турция е дала гражданство на дузина високопоставени членове на Хамас, участващи в координирането на терористични атаки, което по-късно е потвърдено от повереният в правителството в посолството на Израел в Анкара.

Израел удари Хамас в Газа

Израел удари Хамас в Газа

След палестинска ракета по израелска територия

Турция вижда Хамас като легитимно политическо движение. Страната отдавна поддържа топли връзки с Хамас, които станаха по-явни, тъй като през последното десетилетие отношенията с Израел бяха охладени. Израел се е оплакал пред Анкара за връзките си с Хамас, но без резултат, се казва в доклада.

Израелски военни самолети са поразили предполагаеми военни цели на палестинската ислямистка групировка "Хамас" в Ивицата Газа преди зазоряване днес след ракетен обстрел от палестинската територия, която е под блокада, съобщи по-рано "Франс прес".

Изтребители и други самолети са ударили "площадка за производство на оръжия и подземни инфраструктури", експлоатирани от "Хамас", която контролира територията от 2007 г., уточниха от израелската армия.

Израелските власти са открили около 20 тунела, идващи от Газа от 2014 г. насам, каза тази седмица говорителят на армията Джонатан Конрикус.

Израел води три войни с "Хамас", откакто ислямистите изгониха лоялистите на палестинския президент Махмуд Абас от Газа през 2007 г. и имаше множество по-малки разгаряния на конфликта.

Военни самолети на Израел удариха Газа след ракетен огън

Военни самолети на Израел удариха Газа след ракетен огън

"Хамас" твърди, че няма жертви

Неофициално примирие, постигнато с посредничеството на Египет и ООН, с финансовата подкрепа на богатия на газ Катар, е в сила от края на 2018 г.

Примирието беше нарушавано няколко пъти, но беше то беше възстановявано.