Синът на президента Джо Байдън, Хънтър Байдън, може да бъде изправен пред наказателен процес, каза специалният прокурор Дейвид Вайс малко след повишението в тази роля в петък, в знак, че драмата в съдебната зала може да изиграе извънредно голяма роля в президентските избори през 2024 г.

Потенциален съдебен процес повишава възможността за безпрецедентен спектакъл в историята на САЩ: Синът на действащ президент е изправен пред наказателни обвинения, докато баща му води кампания за преизбиране, вероятно срещу републиканеца Доналд Тръмп, който също е изправен пред поне три предстоящи наказателни процеса.

Републиканците в Камарата на представителите също заплашват с разследване за импийчмънт по недоказани твърдения, че президентът Байдън се е облагодетелствал от бизнес начинанията на 54-годишния си син.

Вайс, който разследва Хънтър Байдън от 2019 г. насам, повдигна обвинения за данъчни престъпления и притежание на оръжие в състояние на зависимост през юни, но федерален съдия отказа да приеме предложеното споразумение за признаване на вината.

Вайс каза в съдебно дело в петък, че преговорите между двете страни оттогава са се провалили. "Сега правителството вярва, че случаят няма да бъде разрешен без съдебен процес", пише той.

Заявлението дойде миг след като главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд издигна Вайс до статут на специален прукорор, като му даде допълнителни правомощия и независимост да продължи разследването.

През юли Хънтър Байдън се призна за невинен по обвинения за неплащане на данъци върху доходи от над 1,5 милиона долара през 2017 и 2018 г., въпреки че дължи над 100 000 долара. Той не се е пледирал в отделно дело, където е обвинен в незаконно притежаване на огнестрелно оръжие, докато е бил зависим от наркотици, което се счита за престъпление.

Тъмни облаци надвисват над Хънтър Байдън

Тъмни облаци надвисват над Хънтър Байдън

Синът на президента е заплашен от съд