Хаос и сблъсъци пред банките в Индия след решението на правителството да изтегли голямо количество банкноти в опит да разкрие милиарди долари недекларирано богатство, съобщава Ройтерс.

Стотици хиляди индийци са се наредили на опашки пред банки вече трети ден, за да заменят банкноти от по 500 и 1000 индийски рупии, след като банкнотите бяха изтеглени от употреба по-рано тази седмица.

Забранените купюри представляват повече от 80% от валутата в обращение. Акцията остави милиони хора без пари и заплашва да засегне икономиката на страната.

"Навсякъде има хаос", каза Арвин Кеджривал, главният министър в Ню Делхи - съперник на премиера Нарендра Моди.

Той обвини премиера, че е направил поразии на бедните и работещите индийци, докато богатите са намерили начини да заобиколят новите правила.

Според граждани на страната премиерът е направил ужасна грешка. Самият премиер се закани да води безмилостна борба срещу корупцията и укриването на данъци.

Ако изчезналите пари не бъдат открити по време на плана по прочистване, сметките на лица, укриващи данъци от независимостта на страната през 1947 година, ще бъдат проверени. Ако се налага, ще наема хора за тази задача, закани се Моди преди индийската общност в Кобе, Япония, където подписа споразумение с Токио за ядрена енергетика.

Япония и Индия с историческо ядрено споразумение

Япония и Индия с историческо ядрено споразумение

Двете държави се съгласяват да си сътрудничат

Той добави, че признава затрудненията на хората, докато влезе в обращение новата серия от банкноти, но е уверен, че всичко ще бъде преодоляно, което е част от войната срещу корупцията.

В петък близо половината от 202 хиляди банкомати в страната бяха спрени, а тези, които работят, бързо се изчерпаха откъм нови банкноти.

Правителството поиска хората да заменят старите банкноти от 500 и 1000 рупии до 30 декември. Централната банка обяви, че има достатъчно налични банкноти в банките и че е уредено доставянето на новите купюри в страната.

Ходът на премиера Моди цели да свие "черната икономика" - термин, който е широко използван, за да се опишат транзакции, които се извършват извън официалните канали и които може да съставляват 20% от БВП, според инвеститорската компания Ambit.

Откакто Моди пое управлението през 2014 година, правителството е разкрило 18,51 милиарда долара недекларирани "черни" пари.