Партията за независимост на Обединеното кралство, която трансформира британската политика с настояването си за организиране на референдум за членството на държавата в ЕС, изпадна в хаос, съобщава "Ройтерс".

Лидерът на партията Хенри Болтън отказва да подаде оставка, след като 25-годишната му любовница Джо Марни отправи расистки коментар по адрес на Меган Маркъл, която е годеница на принц Хенри.

При бившия лидер Найджъл Фараж партията се превърна в една от най-големите политически сили на Острова, убеждавайки бившия премиер Дейвид Камерън да организира референдум за членството на страната в ЕС, а после успешно води кампания за Брекзит.

Но откакто Фараж се оттегли от лидерския пост след референдума, партията изпадна в хаос, тъй като основната й цел - излизане от ЕС, сега е официална политика на Консервативната партия и Лейбъристката партия.

Марни е обидила Маркъл и чернокожите в текстово съобщение до приятел. Майката на Маркъл е афроамериканка. Марни е нарекла бъдещата жена на принц Хенри "тъпо момиче от простолюдието" и "нейното семе ще поквари нашата кралска фамилия". Тя също така описала чернокожите като грозни хора. Впоследствие Джо Марни поднесе извинение, а Болтън обяви, че прекратява романтичната си връзка.

Лидерът на евроскептичната партия загуби вот на доверие в изпълнителното бюро, но обяви, че няма да напусне поста.

БиБиСи съобщава, че заместник-председателят Маргот Паркър е подала оставка като протест срещу отказа на Болтън.