Президентът на Иран Хасан Рохани заяви на пресконференция в Техеран, че характерът на президента на САЩ Доналд Тръмп носи затруднения на целия свят, съобщават медии.

Иран публикува снимки с ударения танкер

Иран публикува снимки с ударения танкер

Техеран обяви, че на танкера "Сабити" под ирански флаг е имало две отделни експлозии в петък

Той добави, че Техеран ще преговаря със САЩ само ако Белият дом отмени санкциите срещу страната му и се върне към изпълнение на ядреното споразумение, подписано през 2015 г.

Иранският лидер подчерта, че наложените от САЩ санкции през 2018 г. не събориха икономиката на Иран.

"Санкциите на САЩ не успяха да свалят икономиката на Иран на колене", убеден Рохани. Той подчерта засилената позиция на страната му в света, което се признава сред големите сили.

Държавният глава каза още, че Техеран прави най-доброто, за да намали зависимостта си от петролните приходи и е предприел мерки за намаляване на ангажиментите си към ядрената сделка с цел принуждаване на ЕС да изпълни обещанията си по сделката. Той съобщи още, че страната му ще работи по центрофуги модел IR-9 за обогатяване на уран.

Иран ще отговори на атаката срещу танкера

Иран ще отговори на атаката срещу танкера

Напрежение в Персийския залив

Според него намирането на решение на конфликта в Йемен може да помогне за намаляване на напрежението в региона, което може да стане с дипломация.

"Прекратяването на войната в Йемен ще положи основата за деескалация в региона...искаме мир и спокойствие в региона...регионалната криза може да бъде разрешена с дипломация и сътрудничество между регионалните държави", вярва Рохани, цитиран от "Ройтерс". Той добави, че отношенията между Иран и ОАЕ са се подобрили през последните месеци и представители на двете държави са провели срещи.