Иран публикува снимки, на които се виждат две дупки по корпуса на петролен танкер, който по непотвърдена информация е атакуван до Саудитска Арабия миналата седмица, информира АФП.

Техеран обяви, че на танкера "Сабити" под ирански флаг е имало две отделни експлозии в петък. Корабът е бил до пристанището на Джеда в Червено море.

Иран ще отговори на атаката срещу танкера

Иран ще отговори на атаката срещу танкера

Напрежение в Персийския залив

За първи път ирански кораб е ударен от извършените атаки по кораби в Персийския залив, за които Вашингтон обвинява Техеран.

Снимките, публикувани от собственика на кораба, Национална иранска танкерна компания, са от неделя и на тях се виждат две дупки по корпуса на кораба. От компанията отбелязват, че атаката е довела до разлив на петрол в Червено море, но впоследствие ситуацията е овладяна и корабът бавно се е насочил към Персийския залив.

Ислямската република се закани да отговори на атаката. Но от танкерната компания отрекоха информация, че нападението е извършено от територията на Саудитска Арабия.

Иран изиска изтеглянето на турските войски от Сирия

Иран изиска изтеглянето на турските войски от Сирия

"Военните операции не са полезни за сигурността на Турция"

През май и юни бяха извършени атаки по кораби в Персийския залив. Вашингтон обвинява Техеран за атаките.

През септември ракети и дронове удариха ключови саудитски петролни инсталации, причинявайки големи щети и прекъсване на производството на петрол. САЩ, Саудитска Арабия и Великобритания обвиниха Иран, че стои зад атаката.