Камала Харис ще проведе поредица от лични срещи със съюзници и партньори на САЩ на конференцията по сигурността в Мюнхен следващата седмица, за да възпира руската агресия в Украйна, пътуване, което служи като основен дипломатически тест за нейното вицепрезидентство, съобщава "Ройтерс".

Високопоставен служител на администрацията каза, че Харис ще произнесе реч, ще изложи политиката на САЩ на редица публични ангажименти и ще потвърди ангажимента на съюзници от НАТО. Лидерите на Германия, ЕС и НАТО ще присъстват и не се очаква Харис да се срещне с лидери от Русия и Китай.

Очаква се конференцията, създадена от западните държави в разгара на Студената война за справяне с военните конфликти, да се проведе на 18-20 февруари в Мюнхен, на фона на конфликт с високи залози за Украйна между западните държави и Русия.

Украйна иска ПРО системи от САЩ, Русия скочи срещу "провокацията"

Украйна иска ПРО системи от САЩ, Русия скочи срещу "провокацията"

Обмисляне на подобни доставки ще доведе до неуспех за украинската криза, предупреждава Москва

"Това пътуване е свързано с ангажиране на нашите съюзници и партньори и надграждане на интензивния ангажимент, който вече е в ход", каза служителят.

Харис ще потвърди отново ангажимента на САЩ към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, тъй като тя е изправена пред заплахата от мащабна инвазия на Русия, каза служителят.

Русия е събрала около 100 000 войници близо до границата с Украйна. Москва отрича да е планирал инвазия, но американски служители казват, че атаката може да се случи в рамките на дни или седмици.

Шолц убеден, че Русия е разбрала посланието на Запада

Шолц убеден, че Русия е разбрала посланието на Запада

САЩ, ЕС и НАТО са решени да наложат строги санкции при нахлуване в Украйна