Хърватия може да изтегли посланика си от Сърбия, пише местният вестник Večernji list, цитиран от сръбската медия B92.

Хърватският вестник пише, че Загреб се е "консултирал със съюзниците си" преди да обяви сръбския военен министър Александър Вулин за персона нон грата.

Според Vecernji List, ако Сърбия отговори с реципрочни мерки, Хърватия ще предприеме нова дипломатическа стъпка.

"Единствената останала стъпка за Загреб в случай, че сръбското правителство обяви хърватски министър за нежелан, както вече се спекулира, е незабавно изтегляне на хърватския посланик Горан Бакота от Белград за консултации", пише в материала на изданието.

Допълва се, че това би означавало "де факто замразяване на политическите отношения, но няма да означава прекъсване на икономическите и търговски връзки".

"Въпреки че медии спекулират, че Белград ще отговори с обявяване на министър Дамир Кръстевич или Тома Мeдвед, или двамата, за нежелани, Загреб не вижда възможност за сравнение на езика и изявленията на Вулин с изявленията на някои хърватски министри за Сърбия", пише вестникът.

Преди няколко дни Хърватия забрани на Вулин да присъства на възпоменателна церемония в Ясеновац във връзка с жертвите в концентрационния лагер през Втората световна война.

По-късно днес сръбското правителство реши да обяви хърватския военен министър Дамир Кръстевич за персона нон грата, приемайки "реципрочни мерки".

"Правителството на Сърбия смята, че тези действия на Хърватия са в противоречие с духа на добросъседското сътрудничество и спазването на основните европейски ценности, включително и свободното движение", се казва в позиция на Белград.