Чужденците ще могат да купуват имоти в държавата при равни условия с хърватските граждани. Това ще е възможно от февруари следващата година, съобщи ДПА.

Съгласно сегашните условия чужденец може да купи имот в страната или на принципа на взаимност, ако неговата страна също има отворен пазар на имоти, или чрез юридическо лице.

Съгласно условията в предприсъединителните преговори с Европейския съюз само обработваемата земя и горите няма да се търгуват свободно.
Нововъведенията притесняват много от хърватите. Според тях скоро най-добрите части от атрактивното им крайбрежие ще станат собственост на чужденци.

Много от компаниите, основани от чужденци, са създадени именно с цел да се купи имот, но точният им брой не е известен, допълва ДПА. Според местни медии около 40 хил. души са придобили жилища или земя по този начин.

От юли 2006 г. досега хърватските власти са получили над 8000 заявки от чужденци за разрешение да купят имоти. През изминалите девет години са дадени само 3553 разрешени

По-голямата част от купувачите са германци и австрийци. Адриатическото крайбрежие традиционно привлича през лятото десетки хиляди туристи от двете държави. Освен тях голям е интересът от страна на унгарците, които нямат излаз на море, както и десетки от британци, американци и датчани.