Хърватия е готова да се присъедини към Шенгенското пространство, обяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, след като бе постигнат консенсус от вътрешните министри на страните-членки на ЕС.

Не беше ясно кога страната ще се присъедини към зоната, която позволява неограничено движение на хора през националните граници. Европейската комисия по-рано препоръча включването на Хърватия в Шенген през октомври 2019 г.

Един от основните проблеми, възпрепятстващи присъединяването на Хърватия към Шенген, бе нейното отношение към мигрантите, отбелязва "Ройтерс". През октомври властите в Загреб признаха, че полицаите на границата на Хърватия с Босна са върнали насила мигранти обратно в Босна и са отказали на мигрантите правото им да поискат убежище в ЕС.

Шенгенската зона включва 26 държави, включително Норвегия и Швейцария, които не са членки на ЕС.

България и Румъния, които се присъединиха към ЕС през 2007 г., шест години и половина преди Хърватия, се смятаха за готови да се присъединят към Шенгенското пространство през 2012 г., но нито една от страните не е постигнала напредък в тази посока поради съпротивата на различни други държави-членки на ЕС.

Радев подканя Макрон за влизането ни в Шенген

Радев подканя Макрон за влизането ни в Шенген

Двамата обсъдиха и езика на омразата в РСМ

Европейският Съветът заключи, че Хърватия е изпълнила необходимите условия за прилагане на всички части на достиженията на правото от Шенген. Тази проверка е условие за Съвета, за да може да вземе последващо решение, позволяващо премахване на контрола по вътрешните граници.

След присъединяването си към ЕС Хърватия прилага разпоредбите на достиженията на правото от Шенген, с изключение на разпоредбите за премахване на контрола по вътрешните граници. Съгласно акта на ЕС за присъединяване на Хърватия, премахването на тези контроли може да стане само след решение на Съвета за това, след проверка в съответствие с процедурите за оценка на Шенген, че Хърватия отговаря на условията.

Шенгенската оценка на Хърватия се проведе между 2016 и 2020 г. През октомври 2019 г. Комисията счете, че Хърватия е предприела необходимите мерки, за да осигури необходимите условия за пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген. Последния план за действие за оценка е приключен през февруари 2021 г.

Целта на заключенията е Съветът официално да установи, че Хърватия е изпълнила необходимите условия

България и Румъния се отдалечават от еврозоната, Хърватия е все по-близо

България и Румъния се отдалечават от еврозоната, Хърватия е все по-близо

Швеция остава една от най-подготвените за евро страни, но 56% от шведите гласуваха против приемането, на референдум