Хеликоптер се разби край детска градина и жилищна сграда в Бровари, Киевска област, съобщава в. "Телеграф".

На снимки и видеозаписи се виждат жертви и пожар.

Полицията в Киев потвърди информацията.

По време на инцидента в детската градина е имало деца и служители. Към този момент всички са евакуирани, уточни Олексий Кулеба, областен управител на Киев.

Той посочи, че има загинали и пострадали. На мястото на катастрофата са пристигнали екипи на Спешна помощ, полиция и пожарна.

В "Телеграм" заместник-началникът на кабинета на президента на Украйна Кирило Тимошенко съобщи, че се установява броят на жертвите.

Впоследствие стана ясно, че украинският вътрешен министър Денис Монастирски е загинал при катастрофата.

Началникът на националната полиция Игор Клименко съобщи, че жертвите са 14, като сред тях са и заместник-министърът на Монастирски и държавният секретар, както и едно дете, според ревизирана информация от спасителните служби.

Други 22 души, от които 10 деца, са ранени при инцидента.

Самият Клименко по-късно през деня бе назначен за изпълняващ длъжността министър на вътрешните работи.

Загиналият Денис Монастирски, който през лятото на 2021 г. смени украинският политик "тежка категория" Арсен Аваков начело на Министерството на вътрешните работи, може да се нарече типично и много характерно назначение на президента Володимир Зеленски.

Монастирски беше млад (той беше на 41 години по време на назначаването му), компетентен в областта на правото (доктор по право), но никога не е бил част от недостатъчно реформираната правоприлагаща система на Украйна и нямаше политически опит.

Изглежда хора като Монастирски бяха бъдещето на Украйна в страната, която президентът Зеленски планираше да изгради.

Може да се спори колко системна е фигурата на Монастирски в структурата на украинската власт, особено след началото на голямата война. Безспорно е, че за разлика от своя предшественик Аваков, чийто стил на ръководство предполагаше концентрацията на властта в неговите ръце, Монастирски от първия ден на министерското кресло остави максимална автономия на ръководството на граничната охрана, спешната служба и Националната гвардия .

Той с примера си демонстрира промяна в подходите на новото правителство към МВР: лично министърът изнесе урок по пътна безопасност в училище и се застъпи за свободното движение на оръжие в страната - нещо немислимо за служители на закона от по-старото поколение.

Би Би Си уточнява, че хеликоптерите обикновено летят ниско, за да избегнат вражеските ракети земя-въздух. Киев например е в непосредствена близост до руските системи за противовъздушна отбрана С-400, базирани на север от града в съседна Беларус.

Това са много мощни системи и всички летателни средства, както самолети, така и хеликоптери, трябва да летят на ниска височина, за да не бъдат засечени от радарите им.

Полетът на ниска надморска височина също така намалява риска от поразяване от други системи за противовъздушна отбрана, като инфрачервени управляеми преносими ракети, когато машината е над бойното поле.

Въпреки това, когато се лети на малка височина, рискът от сблъсък със земята се увеличава. Подобни полети изискват много усилия от пилотите, особено в градски условия, където има много препятствия - сгради и дървета.

Причината за катастрофата все още не е ясна, но летенето на малка височина крие значителен елемент на риск.

Според прессекретаря на командването на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат разбилият се хеликоптер в Киевска област е Super Puma AS 332, доставен от Франция.

По думите му сега всички силови структури разполагат с такива хеликоптери. Тези хеликоптери са проектирани специално за Държавната служба за извънредни ситуации и Министерството на вътрешните работи.

"Те също бяха ангажирани с различни специални задачи не само във вътрешността на страната, но и по-близо до бойните действия", цитира Интерфакс-Украйна представителя на командването.