Хилари Клинтън предложи, ако правосъдното министерство на САЩ е позволило на Русия да се измъкне с намесата си на президентските избори през 2016 г., може би няма да е лошо, ако един от кандидатите за президент от Демократическата партия на изборите 2020 г. поиска помощ от Китай, информира "Политико".

Клинтън направи коментара в предаването на Рейчъл Мадоу по MSNBC.

"Рейчъл, представете си, че във вашето шоу е един от кандидатите на демократите за 2020 и че човекът каже, знаете, другият ни противник, който е толкова добър, колкото руснаците, е Китай. Защо само Русия да се забавлява? И откакто Русия ясно подкрепя републиканците, защо не попитаме Китай да ни подкрепи?", попита тя.

"И не само това, Китай, ако ме слушате, защо не се сдобиете с данъчните декларации на Тръмп. Сигурна съм, че нашите медии щедро ще ви възнаградят", призова Клинтън.

С коментара си Клинтън има предвид изказване на Доналд Тръмп по време на предизборната кампания през 2016 г.

"Русия: ако ме слушате, надявам се, че ще успеете да откриете 30 000-те имейла, които липсват. Мисля, че вероятно щедро ще бъдете възнаградени от нашата преса", призова Тръмп по време на юлска конференция във Флорида, имайки предвид скандала с имейлите на Хилари Клинтън.

Клинтън отбеляза, че основното нещо, което е научила от доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, е, че Русия е провела мащабна и системна кампания за намеса на изборите през 2016 г. и не е подведена под отговорност. Тя смята, че има причина да се вярва, че Русия ще го направи отново.