Хиляди демонстрираха в събота в Аржентина срещу новия законопроект за легализиране на абортите, подкрепен от правителството. Много от несъгласните са от религиозни групи, предаде АФП.

Най-голямата група се събра в столицата Буенос Айрес.

Демонстрациите се провеждат преди да започне следващата седмица обсъждането на законодателството по въпрос, който остро разделя традиционната католическа нация от Южна Америка.

Участниците в марша из страната носеха табели с лозунги като "Спасете и двата живота! и "Марш за неродените".

Аржентина е първата голяма страна в Латинска Америка, която узаконява абортите

Аржентина е първата голяма страна в Латинска Америка, която узаконява абортите

Държавата трябва да защити гражданите си като цяло и особено жените

Аржентинците, които подкрепят правото на избор на жените, също призоваха хората да излязат на улицата. Националната кампания за право на легален, безопасен и свободен аборт призова поддръжниците да "боядисват Аржентина в зелено през следващите седмици" - да размахват зелени кърпички като символ на правата на жените.

Съгласно закон, приет за първи път през 1920 г., Аржентина разрешава аборти само в случаи на изнасилване или опасност за живота на майката.

Ако Конгресът одобри законопроекта, Аржентина, с население от 45 милиона души, ще се превърне в първата голяма държава в региона, която узаконява практиката.

През август 2018 г. Конгресът отхвърли законопроект за легализиране на абортите. Този път законопроектът е предложен от президента с подкрепата на управляващата партия.