Хиляди се събраха на митинг за климата в Брюксел, към който се присъедини и шведският екоактивист Грета Тунберг днес, съобщиха световните информационни агенции.

Маршът бе организиран от младежки екологични групи. Той премина през центъра на белгийската столица. 

Младежите се противопоставят на "зелената сделка" на ЕС и искат реални мерки.

Припомняме, че преди дни Тунберг заяви, че планът на Европейския съюз да спре климатичните промени е толкова слаб, че представлява "капитулация".

Изказвайки се в Европейския парламент в Брюксел, Тунберг настоя, че законът за климата, разкрит от Европейската комисия, представлява "празни думи".

17-годишната шведска активистка, която е водещото лице на климатичното движение, обвини страните от ЕС, че "вие се преструвате, че можете да бъдете лидер по отношение на климата", докато те продължават да "изграждат и субсидират нова инфраструктура за изкопаеми горива".

Грета Тунберг нахока закона за климата на ЕС като "капитулация"

Грета Тунберг нахока закона за климата на ЕС като "капитулация"

Законът за климата бил "празни думи"

Страните членки на ЕС се разбраха за пакет от мерки, придобили известност като закон за климата, за постигане на неутралност по отношение на въглеродните емисии до 2050 г. Междуправителствената експертна група за климатичните промени (IPCC), която е под егидата на ООН, и която е най-авторитетната институция по отношение на климатичните промени, казва, че в световен мащаб въглеродните емисии трябва да бъдат ограничени до нетна нула до 2050 г., за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

10 000 души се присъединиха към Грета Тунберг на протест за климата в Хамбург

10 000 души се присъединиха към Грета Тунберг на протест за климата в Хамбург

Участниците, които настояваха за по-добри климатични политики, носиха лозунги с послания като "Ще стачкуваме, докато предприемете действия" и "Земята е в пожар"

Въпреки че глобално затопляне в рамките на 1,5 градуса все пак ще има значителни негативни ефекти, те са по-слабо изразени, отколкото ако затоплянето достигне 2 градуса по Целзий, подчертават от IPCC, докато светът всъщност се е запътил към три и повече от три градуса затопляне, което ще е катастрофално.