Планът на Европейския съюз да спре климатичните промени е толкова слаб, че представлява "капитулация". Това обяви шведската девойка Грета Тунберг, която придоби световна известност като активист за климата.

Изказвайки се в Европейския парламент в Брюксел, Тунберг настоя, че законът за климата, разкрит от Европейската комисия по-рано днес, представлява "празни думи".

"Вие казахте, че това е екзистенциална заплаха, сега трябва да докажете, че го имате предвид", изтъкна тя по време на пресконференция, съобщава "Индипендънт".

10 000 души се присъединиха към Грета Тунберг на протест за климата в Хамбург

10 000 души се присъединиха към Грета Тунберг на протест за климата в Хамбург

Участниците, които настояваха за по-добри климатични политики, носиха лозунги с послания като "Ще стачкуваме, докато предприемете действия" и "Земята е в пожар"

"Няма да се задоволим с нищо по-малко от научнообоснован път, който ни дава най-добрия възможен шанс да запазим бъдещите условия на живот на човечеството и живота на земята, както ги познаваме. Всичко друго е капитулация: това законодателство за климата е капитулация, защото природата не се пазари, и не можете да сключвате споразумения с физиката. Ние няма да ви позволим да предадете нашето бъдеще", подчерта тя.

17-годишната шведска активистка, която е водещото лице на климатичното движение, обвини страните от ЕС, че "вие се преструвате, че можете да бъдете лидер по отношение на климата", докато те продължават да "изграждат и субсидират нова инфраструктура за изкопаеми горива".

Тунберг се оплаква, че исканията й са отхвърлени от световния елит

Тунберг се оплаква, че исканията й са отхвърлени от световния елит

За подигравките на Мнучин, "разбира се нямат ефект", изобщо не се е засегнала

Страните членки на ЕС се разбраха за пакет от мерки, придобили известност като закон за климата, за постигане на неутралност по отношение на въглеродните емисии до 2050 г. Междуправителствената експертна група за климатичните промени (IPCC), която е под егидата на ООН, и която е най-авторитетната институция по отношение на климатичните промени, казва, че в световен мащаб въглеродните емисии трябва да бъдат ограничени до нетна нула до 2050 г., за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Въпреки че глобално затопляне в рамките на 1,5 градуса все пак ще има значителни негативни ефекти, те са по-слабо изразени, отколкото ако затоплянето достигне 2 градуса по Целзий, подчертават от IPCC, докато светът всъщност се е запътил към три и повече от три градуса затопляне, което ще е катастрофално.

Грета Тунберг скастри Тръмп: Засаждането на дървета не е достатъчно

Грета Тунберг скастри Тръмп: Засаждането на дървета не е достатъчно

Настоя емисиите на парникови газове да бъдат спрени изцяло

Някои страни решиха да достигнат до неутралност по отношение на въглеродните емисии по-бързо; Финландия например обяви, че ще постигне целта до 2035 г.

По-малко амбициозната цел за 2050 г. е противоречива за развити страни като страните членки на ЕС, тъй като съгласно Парижкото споразумение за климата се очаква по-богатите страни да поемат водеща роля в девъглеродизацията на своите икономики.

Тунберг добави: "Ние не се нуждаем просто от цели за 2030 или 2050 г., ние преди всичко се нуждаем от тях за 2020 г. и всяка следваща година. Трябва да започнем драстично да намаляваме въглеродните емисии при източника, сега. Вашите далечни цели няма да означават нищо, ако високите емисии си продължават постарому, дори само за още няколко години, защото това ще изразходва останалия ни въглероден бюджет, преди да имате изобщо шанс да постигнете целите си за 2030 г."

Климатичните промени - ще промени ли разрушителните си желания хомо сапиенс?

Климатичните промени - ще промени ли разрушителните си желания хомо сапиенс?

Климатичната криза е общ световен проблем и частичните (евро)решения не могат да разрешат кризата

"Когато къщата ви гори, не чакате още няколко години да започнете да гасите пожара. И все пак, това предлага днес Европейската комисия", изтъкна Тунберг след среща с председателя на комисията Урсула фон дер Лайен по-рано през деня.

"След като ЕС представя това законодателство за климата и климатична неутралност до 2050 г., вие индиректно признавате капитулация: че се отказвате от Парижкото споразумение, отказвате се от обещанията си и се отказвате да правите всичко, което е възможно, за да осигурите безопасно бъдеще за вашите деца", настоя тя.

Тунберг добави: "Такъв закон (за климата) изпраща силен сигнал, че се предприемат достатъчно реални действия, когато всъщност това не е така. Суровата истина е, че необходимите информираност и политика не са близо до постигане. Ние все още сме в криза, която никога не е била третирана като криза."

Учениците по света отново протестират срещу климатичната криза в "Петъци за бъдеще"

Учениците по света отново протестират срещу климатичната криза в "Петъци за бъдеще"

"Какво искаме? Климатична справедливост. Кога я искаме? Сега."