Хиляди протестиращи излязоха на поляната пред германския парламент в сряда, за да почетат загиналите във войната в Украйна и да поискат от Берлин да спре да купува руски петрол и газ, съобщи anews.

Алиансът на украинските организации регистрира 5000 участници в протеста пред сградата на Райхстага в правителствения квартал на Берлин.

Много от протестиращите носеха украинския флаг, а под очите им бяха изрисувани червени сълзи. Вдигнатите табели гласят "Няма пари за война" и осъждат позицията на канцлера Олаф Шолц.

В началото на демонстрацията те скандираха лозунги с искане за ембарго на руския нефт и газ. След това бяха прочетени разкази за цивилни граждани, замесени във войната, преди участниците да се проснат на земята и да образуват "човешки килим".

Кметове: 320 цивилни са убити в Буча, 400 са изчезнали в Гостомел

Кметове: 320 цивилни са убити в Буча, 400 са изчезнали в Гостомел

Според тях в Гостомел "руските военни са покривали следите си по-внимателно "

Много от демонстрантите бяха със затворени очи и с ръце зад гърба си, сякаш бяха вързани. Сцената предизвика снимки, които се появиха от малкия град Буча, извън Киев , където стотици цивилни бяха открити мъртви след изтеглянето на руските сили.

Някои от жертвите са били вързани и са с огнестрелни рани по главата, което предполага, че са били екзекутирани. Москва отрича, че нейните войски са замесени в зверствата.

В Литва няколко десетки души протестираха пред германското посолство във Вилнюс, за да изразят гнева си от сдържаността на Берлин да наложи забрана за руски енергийни източници. Те също лежаха неподвижно на улицата пред посолството, за да символизират цивилни, убити в Украйна.