Хиляди велосипедисти се събраха на протест в Словения след обвиненията за корупция при закупуването на маски за лице и оборудване от правителството, оповестени от ТВ Словения миналия месец, предаде "Ройтерс".

Правителството отрече обвиненията.

Протестът  беше най-големият през последните седмици и организиран въпреки забраните за събирания. Велосипедистите организираха по-малка демонстрация в Марибор, вторият град на Словения, в петък.

Велосипедистите носеха словенски знамена и държаха транспаранти с надпис "Повишете заплатите на работниците", "Внимавайте, правителството пада" и "По-силни заедно". Повечето носеха маски за лице.

"Искам това правителство да отиде. Те ни отнемат бъдещето ", е заявила млада протестираща.

Полицията огради парламента, докато полицейски хеликоптер летя над протестиращите.

Не се съобщава за сблъсъци.

Словения наложи блокади в средата на март. Досега са потвърдени 1450 случая и 100 смъртни случая.

Правителството започна премахването на ограниченията на 20 април, когато автосервизите и някои магазини отново отвориха, докато баровете и ресторантите могат да сервират храна на открито от понеделник.

Следващата седмица градският транспорт ще се възобнови постепенно и някои ученици ще се върнат на училище на 18 май.

Снимка 478739

Източник: EPA/БГНЕС

Хората все още трябва да носят маски за лице на закрити обществени места и да стоят на разстояние най-малко 1,5 метра във всяко обществено пространство.

Правителството отпусна 3 милиарда евро, за да помогне на гражданите и компаниите, засегнати от коронавируса.

Очаква се икономиката на Словения да се свие с около 8% през тази година, въпреки че спадът може да надхвърли 15%, ако мерките за блокиране продължат по-дълго от очакваното, според правителствения макроикономически институт UMAR.