Хиляди хора протестираха в градове в Полша, за да покажат солидарност със съдии, които алармират, че са заплашвани, информира Би Би Си.

Недоволните поляци настояват за връщане на един съдия, който е отстранен, след като е поставил под въпрос решение за назначаването на друг съдия.

Съдът на ЕС постанови срещу съдебната реформа в Полша

Съдът на ЕС постанови срещу съдебната реформа в Полша

Реформата била в нарушение на основните ценности на ЕС

Управляващата партия "Право и справедливост" прокара големи промени в съдебната система на страната, които са критикувани от Европейската комисия. Но правителството твърди, че промените са необходими за справяне с корупцията и промяна на съдебната система, тъй като все още е свързана с комунистическата ера. Варшава също се аргументира, че политиците участват в избора на съдии не само в Полша, но и в други страни членки на ЕС.

Според организаторите протести са се провели на повече от 100 места и на тях са участвали адвокати и съдии.

Най-големият протест се състоя пред сградата на Министерството на правосъдието във Варшава. Много от демонстрантите развяваха флага на ЕС и носиха лозунги като "Солидарност със съдиите".

"Право и справедливост" запазва мнозинство в Сейма на Полша

"Право и справедливост" запазва мнозинство в Сейма на Полша

След проведените избори в неделя

Съдия Павел Юшчишин беше отстранен от поста си през миналата седмица. Той постави под въпрос номинацията на съдия, защото е бил назначен от новия политизиран Национален съдебен съвет, който номинира съдиите в Полша.

Юшчишин се появи на протеста във Варшава и заяви пред присъстващите: "Обръщам се към моите колеги съдии: Не позволявайте да бъдете заплашвани, бъдете независими и смели".

Организации, които представляват съдиите в страната твърдят, че управляващите несправедливо наказват съдии, които са против промените в съдебната система.

ЕС обвинява Полша в нарушаване на върховенството на закона и независимостта на правосъдието.