Съдът на Европейския съюз постанови, че полските съдебни реформи, целящи намаляване на възрастта за пенсиониране на обикновените съдии, са в нарушение на основните ценности на ЕС по отношение на правовата държава, съобщават ДПА и "Ройтерс".

Въпросните реформи биха намалили възрастта за пенсиониране за жените до 60-годишна възраст и за мъжете до 65-годишна възраст, спрямо сегашните 67 години.

Брюксел предава Полша на Съда на ЕС

Брюксел предава Полша на Съда на ЕС

Искът е с цел защита на съдиите от политически контрол

Съдът уточни, че реформите налагат политическо влияние върху съдебната система, като дават на правосъдния министър възможността да задържи определи съдии и след достигането на пенсионна възраст.

"Независимостта изисква съответният съд да упражнява функциите си изцяло автономно и безпристрастно", посочи съдът.

След идването си на власт през 2015 г. дяснопопулистката партия "Право и справедливост" се опита да прокара противоречиви съдебни реформи, включително намаляване на възрастта за пенсиониране на съдиите от Върховния съд и установяване на нов дисциплинарен режим за съдиите.

По-рано тази година Съдът на ЕС стигна до подобно заключение относно пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд.

Брюксел с нова наказателна процедура срещу Полша

Брюксел с нова наказателна процедура срещу Полша

Властите подкопавали независимостта на съдебната власт

През 2017 г. Европейската комисия задейства чл. 7 от Лисабонския договор (основополагащ за ЕС), отбелязвайки първия път, когато тя официално заплаши, че ще отнеме правото на глас на страна членка. Тя заяви, че съдебните реформи, предприети от "Право и справедливост", представляват "очевидна опасност за сериозно нарушение на върховенството на закона в Полша".

Въпреки че правителството на Полша вече промени реформите, депутатите от "Право и справедливост" се зарекоха да продължат с реформата на съдебната система.

Дни преди да спечели парламентарните избори през миналия месец, министърът на правосъдието Збигнев Зибро заяви, че партията му ще продължи с промените в съдебната система, ако спечели изборите.

Брюксел съди Полша за съдебната реформа

Брюксел съди Полша за съдебната реформа

Полша ще бъде изправена пред Европейския съд за реформирането на Върховния съд

"Най-важното е да завършим структурната реформа, защото полската съдебна система е занемарена", подчерта Зибро, допълвайки: "Всъщност имаме четири нива на съда... Смятам, че те биха могли да бъдат намалени до три. Проучванията и анализите показват това. Бихме могли да управляваме съдилищата по-добре по този начин."

Полските съдии предупредиха, че дори с решенията на Съда на ЕС срещу реформите, правителството все още би могло да намери начини да принуди някои съдии "да се пенсионират, за да ги преместят в отдалечени райони".

"Планът изглежда ясен и вероятно ще се сведе до отстраняване на неудобните хора от съдилищата", отбелязаха от полската съдийска асоциация "Юстиция".