Европейската комисия (ЕК) е открила нова наказателна процедура срещу Полша заради промените във Върховния съд, които тя се опасява, че още повече ще подкопаят независимостта на съда в най-голямата бивша комунистическа страна в Източна Европа, съобщава "Ройтерс".

Европейската комисия даде на Полша срок от един месец за отговор, което означава, че наказателната процедура няма да спре влизането в сила на закона във вторник.

Полша и ЕС все още не могат да се разберат за съдебната реформа

Полша и ЕС все още не могат да се разберат за съдебната реформа

Съдебната реформа е в нарушение на европейските демократични стандарти

"Комисията е на мнение, че тези мерки подкопават принципа на независимост на съдебната власт, включително несменяемостта на съдиите", подчертаха от ЕК в изявление.

Комисията оспори редица промени в съдебната система на Полша, които управляващата националистическа партия "Право и справедливост" направи, след като взе властта в края на 2015 г.

Брюксел твърди, че политиките отслабват демократичния контрол. Полското правителство от своя страна посочва, че те трябва да реформират съдебната система, тъй като нейните основни устои датират от времето на комунизма.

Планираното орязване на еврофинансирането е неприемливо, скочи Полша

Планираното орязване на еврофинансирането е неприемливо, скочи Полша

Предвижда се Полша да получи 64,4 милиарда евро

Европейският съюз започна по-широко разследване на върховенството на закона в Полша, което на теория би могло да доведе до санкции. Това обаче няма да се случи, тъй като върху подобни действия Унгария би наложила вето, която е евроскептичен съюзник на Полша.

Ала последният законодателен ход подчертава нарастващата изолация на Полша в ЕС при управлението на "Право и справедливост" и отслабва нейната власт, докато Общността преговаря за следващия си седемгодишен бюджет от 2021 г.