Хиляди демонстранти се събраха в Берлин в знак на протест срещу мерките, наложени в Германия за предотвратяване на пандемията от коронавирус, заявявайки, че те нарушават правата и свободите на хората, предаде "Ройтерс".

Разхлабеното събиране, оценено от полицията на 15 000, включва либертарианци, конституционни лоялисти и скептици на науката, която стои зад политиките за борба с пандемията. Имало и малко крайно дясно присъствие с някои маршисти, носещи императорското знаме на Германия.

Протестиращите танцували и пеели "Ние сме свободни хора!" под звука на рок група Queen. Други марширували с табели с надпис: "Ние вдигаме шум, защото вие крадете нашата свобода!" И "Мислете! Не носете маска! "

Протестите последваха митинг призив от Майкъл Балвег, предприемач и политически аутсайдер, който е организирал подобни митинги в Щутгарт и се кандидатира да стане кмет на югозападния град.

"Нашето искане е да се върнем към демокрацията", заявява един от протестиращите. По думите му маските ги поробвали. Той, както повечето протестиращи, не носел маска. 

Германия е по-малко пострадала от някои други европейски страни, като над 200 000 са заразени от COVID-19 и близо 1000 са починали. След първоначален успех в борбата с инфекциите те започват отново да се покачват.

Повечето хора спазват мерки, които включват носенето на маски за лице в магазините, докато правителството наложи задължителни тестове за летовници, които се връщат от райони с висок риск.

Но гласови малцинства се противопоставят на ограниченията, казвайки, че те смазват многообразието на мисълта и причиняват несметни социални и икономически вреди.

"Чуват се само няколко учени по света, които следват ръководството на правителството", заявява друг протестиращ. По думите му тези, които поддържат различни гледни точки, "са заглушени, цензурирани или дискредитирани като защитници на теориите на конспирацията".