Хиляди хора се събраха пред сградата на общината в Истанбул в четвъртък за втория ден на протести срещу присъдата и политическата забрана на кмета на града Екрем Имамоглу, осъден на две години и седем месеца затвор, съобщават "Ройтерс" и "Евронюз".

Протестиращите скандират лозунги, критикуващи президента Реджеп Ердоган и неговата управляваща партия ПСР преди изборите догодина.

Присъдата беше издадена в сряда от турския съд, който призна Имамоглу за виновен в обида на държавни служители в реч, която направи, след като спечели изборите в Истанбул през 2019 г.

Победата на политика през март 2019 г. - когато той беше избран за кмет на най-големия град в страната - беше сериозен удар за Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган или АК, която контролираше Истанбул повече от две десетилетия.

След историческата победа партията на Ердоган поиска анулиране на изборните резултати, заявявайки, че е имало нередности в процеса. Вместо това изборите бяха повторени няколко месеца по-късно със същия резултат - победата на Имамоглу.

На 4 ноември 2019 г. Имамоглу каза пред журналисти, че отмяната на законните избори е "глупост". Този коментар оправда присъдата му от сряда.

Имамоглу многократно отрече, че коментарите му са имали за цел да обидят Висшия избирателен съвет на Турция, като каза, че думите му вместо това са отговор на вътрешния министър Сюлейман Сойлу, който го нарече "глупак".

Присъдата беше критикувана от опозиционни партии, които поставиха под съмнение независимостта на турските съдилища при авторитарното управление на Ердоган и предположиха, че присъдата на Имамоглу е опит за отмяна на ключов опонент на турския президент преди решаващите избори догодина.

Лидери и представители на шестте опозиционни партии в страната участваха в протестите в четвъртък в Истанбул.

Присъдата беше осъдена и от базираната в Ню Йорк Хюман Райтс Уотч, която описа присъдата като "пародия на правосъдието и атака срещу демократичния процес", както и като "неоправдана и политически пресметната атака срещу политическата опозиция в Турция".

Неправителствената организация обвини турското правителство, че злоупотребява със съдилища, за да "изолира или заглуши ключови опозиционни фигури".

За момента Имамоглу остава на поста, тъй като по-висш съд разглежда делото му. Планът му е да обжалва присъдата, която според него е наказание за успеха му.

"Понякога в нашата страна нито един успех не остава ненаказан", каза той по време на церемония по откриването на център за грижи за възрастни хора в Истанбул. "Затова смятам това безсмислено и незаконно наказание, което ми е дадено, като награда за моя успех".

В сряда турски съд разпореди арестуването на журналист за предполагаемо разпространение на "дезинформация" съгласно нов закон, приет преди два месеца, който според критиците застрашава свободата на словото в страната.

Арестът на Синан Айгюл, журналист в населената с мнозинство кюрди провинция Битлис в югоизточната част на страната, е първото предварително задържане съгласно противоречивия закон, който предвижда присъда до три години затвор за всеки, който разпространява невярна или подвеждаща информация .

Айгюл писа в Туитър за 14-годишно момиче, за което се твърди, че е било сексуално малтретирано от мъже, включително полицаи и войници.

По-късно той оттегли туитовете, като каза, че местният губернатор му е казал, че историята е невярна. Айгюл дори се извини, че не е успяла да потвърди историята с властите, преди да пише за това онлайн.

Но турският съд каза, че действията на журналиста биха могли да доведат до страх и паника сред обществото и да нарушат мира в страната предвид размера на неговата аудитория, според съдебен документ, с който "Ройтерс" се запозна.

Адвокатът на Айгюл Дияр Орак каза, че задържането на журналистката е незаконно.

Турски съд прати в затвора кмета на Истанбул

Турски съд прати в затвора кмета на Истанбул

Присъдата подлежи на обжалване