Десетки хиляди хора се присъединиха към демонстрация в централен Рим в събота. Тя беше организирана от масово движение, известно като "сардини". То се зароди само преди месец в знак на протест срещу крайно десния лидер Матео Салвини, припомня "Ройтерс.

"Сардините" се появиха в град Болоня през ноември, когато 32-годишният Матия Сантори и трима приятели поканиха хората да протестират срещу Лигата на Салвини, чиято популярност е висока преди изборите в северния регион Емилия-Романя.

Салвини се надява да води възраждащата се десница до първата си победа в богатия регион на изборите от 26 януари. Десният политик вече призова, че ако левицата загуби властта там, тя също трябва да напусне коалиционното правителство в Рим и да отвори пътя за национално гласуване.

Студенти, пенсионери и семейства с деца изпълниха римския площад "Сан Джовани", като някои държаха снимки на сардини и скандираха популярната песен за съпротива "Белла, чао".

"Тук съм, защото съм против Салвини и съм против десницата и искам да видя колко хора се чувстват като мен", каза пред "Ройтерс" Флавия Симула, 68-годишен биолог в пенсия.

Откакто първият им протест в Болоня събра около 15 000 души, популярността на "сардините" се разпространи.

Те проведоха по-големи митинги в няколко италиански градове, включително Торино и Милано, за да осъдят Салвини, чиято антиимигрантска италианска риторика резонира в много избиратели.

Демонстрацията в Рим изглежда е била най-голямата им досега, като полицай на мястото е оценил броят на присъстващите на 40 000 души. Организаторите не дадоха официални данни.

"Целта ни беше да запълним площада и успяхме да направим това", каза Сантори. "Сардините са просто хора, които запълват пространство с идеите си и се борят с враг - опростяването на проблемите от популистите.", посочи организаторът на протеста.

Анкетите твърдят, че Емилия-Романя, крепост на левицата, може да падне към Лигата и нейните десни съюзници след успехи в други гласове на региона, най-скоро в централната Умбрия.

Проучванията сочат, че десницата вероятно също ще спечели всеки национален вот, като Лигата се разглежда като най-популярната партия в Италия.

"Тук съм, за да кажа, че съм против фашизма. Считам Салвини за фашист", каза 18-годишният студент Лука Байрони.

Салвини обвини левоцентристката Демократическа партия, че стои зад движението и отхвърли протестите, като заяви, че харесва котенца, защото "те ядат сардини".

"Сардините" пък отричат ​​всякаква политическа принадлежност и казват, че просто искат да регистрират противопоставянето си на популистки сили, набиращи сила след десетилетие на икономическа стагнация.

Сантори заяви, че в събота 99% от симпатизантите на групата не искат "сардините" да станат партия. "Не искаме да заместваме политическите движения", каза той.

Управляващото движение "5 звезди" се роди от уличен протест в Болоня през 2007 г. То триумфира на националните избори през миналата година, но подкрепата рязко спадна, тъй като създаде правителство първо с Лигата, а след това с Демократическата партия.

Хиляди "сардини" протестираха срещу Салвини в Италия

Хиляди "сардини" протестираха срещу Салвини в Италия

Пеят Bella Ciaо и не искат популизъм и национализъм