Няколко хиляди души се събраха в Берлин за екошествие, с което искат да окажат натиск върху световните лидери, които се събират в Париж на конференцията, организирана от ООН, по въпросите на климата.

Шествието ще премине през централната градска част и завърши с концерт на Бранденбургската врата.
Акцията е организирана от германските представители на Greenpeace, WWF, Фондът за защита на дивата природа, Немския екоалианс за защита на природата и др.

Полицията по-рано съобщи, че очаква в шествието да се включат около 15 000 души. Предполага се, че значително по-малкият брой участници се дължи на повишеното напрежение на Стария континент след атентатите от 13 ноември в Париж.

В столицата на Франция именно заради опасността от нови нападения и мерките за сигуронст подобна екоакция бе отменена.

Множество хора обаче се включиха в протести по цял свят срещу бездействието на световните лидери срещу глобалното затопляне. Демонстрации се състояха вчера в Австралия, Филипините, Бангладеш, Южна Африка, Великобритания и други държави.
Масови прояви са планирани за днес в Сидни, Сеул, Рио де Жанейро, Ню Йорк, Мексико.

Парижката конференция има амбицията да постигне първия глобален обвързващ договор за ограничаване на вредните емисии. Организаторите на конференцията получиха петиция с милион и 800 хиляди подписа с призив за решителни действия. Конференцията официално се открива утре, на 30 ноември. На церемонията ще присъстват държавни и правителствени лидери от 147 държави

Очаква се на форума да присъстват 25 000 преговарящи, представители на неправителствени организации и журналисти.

Официалното наименование на конференцията за климата е Годишна конференция на страните по рамковата конвенция на ООН за климатичните промени. Конвенцията беше приета на срещата на върха в Рио през 1992 г.
Конвенцията влезе в сила на 21 март 1994 г. и сега има 196 членки. 

Оттогава всяка година страните по конвенцията се събират на различни места по света, за да обсъждат как се прилага тя.