Хиляди са все още разделени семейства на бежанци в САЩ. Въпреки съдебното решение деца да не бъдат насилствено отделяни от семействата им след влизане в страната, се оказва, че броят им нараства.

Това показва доклад на здравното министерство, публикуван от АФП.

Данните са за още около 3000 деца, които семействата им издирват с месеци. Досега се съобщаваше за около 2500 непълнолетни лица.

Американският президент Доналд Тръмп обяви още с идването си на власт политика на нулева толерантност към нелегалната имиграция. През миналата година бяха взети и конкретни мерки за ограничаването ѝ - списък със страни, чиито граждани няма да се допускат, а след това и планове за строеж на стена по границата с Мексико. Съдът се намеси и отмени списъка, а след това постанови да не се разделят семейства на мигранти.

Тръмп много пъти подчерта, че не е против имигрантите, но само законните такива, които действат по правилата и идват, за да допринасят с труда си за икономиката на страната. Според него, ситуацията по южната граница може да се определи като нашествие и хуманитарна катастрофа.

Стената обаче скара партиите в Конгреса и президента и доведе до продължаващ вече месец шътдаун.