Повече от 1000 души са били задържани при големите антиправителствени протести, на които властта официално обяви края. Това показват данни на Държавния департамент на САЩ и "Амнести интернешънъл", цитирани от Washington post. По-рано беше съобщено за стотици арестувани. 

Притесненията са за техните права в арестите и затворите. Призиви бяха отправени към Техеран да освободи демонстрантите, които са участвали мирно в проявите. Някои задържани обаче са заплашени от смъртно наказание. 

Големи проправителствени демонстрации и днес в Иран

Големи проправителствени демонстрации и днес в Иран

След като властите обявиха, че са смазали бунта

Общо 21 души загинаха през петте дни на размирици, които започнаха на 28 декември, след като протестите срещу икономическите проблеми бързо се обърнаха срещу режима на аятоласите като цяло, като имаше нападения срещу правителствени сгради и полицейски управления.

Според вътрешния министър Абдулреза Рахмани Фазли 42 хил. души са взели участие в размириците в страната. Това е по-високо число от това на Революционната гвардия от вчера, според която са участвали 15 хил. души, но все пак е доста под стотиците хиляди, които заляха улиците по време на последните големи протести през 2009 г.

Иран обвини външни сили за протестите. Чуха се лозунги срещу Ислямската революция и аятоласите, които са рядко явление в страната. 

След прекратяването на демонстрациите бяха организирани масови проправителствени шествия.