В Иран и днес се провеждат големи проправителствени демонстрации, след като властите обявиха края на кръвопролитните размирици и насочиха вниманието си към икономическите проблеми, които разпалиха протестите, съобщава "Франс прес".

Седмица след разразяването на протестите, няма никакви информации за нови протести в местните медии, докато видеоклипове в социалните мрежи показаха само ограничени безредици в градове в провинцията, чиято достоверност не може да бъде потвърдена.

Революционната гвардия на Иран обяви, че "бунтът" е смазан

Революционната гвардия на Иран обяви, че "бунтът" е смазан

"Враговете знаят отлично, че по никакъв начин не могат да застрашат Иран"

След като Вашингтон обяви, че може да наложи нови санкции на Техеран, иранските власти обмислят различни възможности, включително блокирането на непопулярни мерки в наскоро приетия бюджет на президента Хасан Рохани.

Държавната телевизия показа огромни тълпи, шестващи в подкрепа на правителството в 10 града по-рано днес, включително Исфахан, Ардебил и Машхад, където протестите избухнаха за пръв път миналия четвъртък.

"Ние сме заедно зад лидера", скандираха тълпите, имайки предвид върховния лидер аятолах Али Хаменеи.

Началникът на армията ген. Абдулрахим Мусавин благодари на силите за сигурност за "потушаването на огъня на бунта".

Съветник на Хаменеи от своя страна заяви: "Революционният ирански народ отговори своевременно на враговете и на създателите на проблеми, излизайки по улиците."

Иранската армия готова да помогне за потушаване на размириците, ако е необходимо

Иранската армия готова да помогне за потушаване на размириците, ако е необходимо

Ще бъдат готови да се противопоставят на мамещата Голяма сатана

Общо 21 души загинаха и стотици бяха арестувани през петте дни на размирици, които започнаха на 28 декември, след като протестите срещу икономическите проблеми бързо се обърнаха срещу режима на аятоласите като цяло, като имаше нападения срещу правителствени сгради и полицейски управления.

Според вътрешния министър Абдулреза Рахмани Фазли 42 хил. души са взели участие в размириците в страната. Това е по-високо число от това на Революционната гвардия от вчера, според която са участвали 15 хил. души, но все пак е доста под стотиците хиляди, които заляха улиците по време на последните големи протести през 2009 г.