Хизбула свали израелски дрон в Южен Ливан, съобщава "Спутник".

Безпилотният самолет е паднал в покрайнините на местността Рамия и в момента е в ръцете на Хизбула.

През последните седмици няколко дрона на Израел бяха атакувани в Ливан.

В края на август Хизбула потвърди, че два ирански безпилотни самолета, за които се е предполагало, че пренасят експлозиви, са били свалени на юг от Бейрут, като единият от тях е паднал точно до информационния център на шиитската групировка.

Свалиха два израелски дрона в Ливан

Свалиха два израелски дрона в Ливан

Само часове, след като Израел предотврати атака с дронове от Сирия

В началото на септември Израел изстреля стотици снаряди срещу няколко обекта в Южен Ливен, след като Хизбула унищожи израелски брониран автомобил в граничната зона.

От своя страна Хизбула обясни, че атаката е била в отговор на въздушно нападение с дронове, извършено от Израелските отбранителни сили, при която загинаха членове на шиитската групировка и ирански военен.

Напрежението между Ливан и Израел се увеличи, след като в крайбрежните води бяха открити находища на петрол и газ.

Израел предотврати атака с дронове от Сирия

Израел предотврати атака с дронове от Сирия

Ударени са били обекти на елитни ирански бойци

Ливанското правителство обяви, че спорните зони влизат в изключителната икономическа зона на Ливан и запази правото си да защитава ресурсите с всички възможни законови средства.

От своя страна Израел разположи системи за противовъздушна отбрана, за да предотврати възможни нападения с дронове. Освен това израелската армия нареди и затварянето на въздушното пространство край северната граница.