Холандия и Австралия потвърдиха, че са започнали тристранни разговори с Русия във връзка с продължаващото разследване на сваления малайзийски пътнически самолет MH17 над Украйна през 2014 г., информира АП.

Двете страни обявиха през миналата година, че Русия е отговорна за предоставянето на оръжие на проруските сили във войната в Източна Украйна, които са свалили самолета, довело до смъртта на всички 298 души на борда, включително 196 холандци и 38 австралийци.

Близки на жертвите от полет MH17 подадоха иск срещу Путин

Близки на жертвите от полет MH17 подадоха иск срещу Путин

Искът е за 330 милиона долара...

Холандският външен министър Стеф Блок и австралийският му колега Марис Пейн обявиха, че първите тристранни разговори за инцидента са се провели по-рано този месец след дипломатически опит по-рано тази година.

На съвместна пресконференция с Пейн в Сидни холандският министър отбеляза, че не могат да разкрият съдържанието от този процес, защото разговорите са конфиденциални.

Но мога да кажа това: Ангажирани сме да достигнем до истината, правосъдие и поемане на отговорност, изтъкна Блок.

Международните следователи обявиха през миналата година, че има доказателства, че самолетът Boeing 777 е свален със зенитно-ракетен комплекс "Бук", който е притежание на руските въоръжени сили. Русия отрича обвиненията.

Русия лъже за MH17, отвърна Киев

Русия лъже за MH17, отвърна Киев

Още една неуспешна лъжа на Кремъл за прикриване на престъплението

Ако Русия в крайна сметка признае някаква форма на юридическа отговорност, роднини на загиналите могат да поискат компенсация.