Холандия е частично отговорна за клането в Сребреница. Това реши холандски апелативен съд, информира АФП.

Холандската държава е частично виновна за смъртта на около 350 мюсюлмани по време на геноцида в Сребреница през 1995 г. Съдът постанови, че страната трябва да плати частична компенсация.

"Съдът установи, че холандската държава е действала незаконно", каза съдия Гепке Дулек по време на едночасово произнасяне на присъдата, която като цяло поддържа решение на по-долна инстанция от 2014 г.

"Заключението е, че холандските миротворци са знаели, че по време на провежданата от босненските сърби евакуация на мюсюлмански мъже и момчета е имало реален риск те да бъдат подложени на нехуманно отношение или да бъдат екзекутирани", добави съдията.

Холандските войници също са улеснили отделянето на мъжете и момчетата сред бежанците, поясни тя.

Около 8000 мъже и момчета са избити по време на геноцида - най-големият в Европа от Втората световна война. Геноцидът е извършен на 13 юли 1995 г., когато леко въоръжени холандски миротворци са преодолени от сили на босненските сърби, докато миротворците са се опитвали да защитят десетки хиляди бежанци, залели базата на ООН.

Холандската държава и роднини на жертвите обжалваха съдебното решение от 2014 г., че държавата е отговорна за смъртта на 350 мъже, които са изкарани от базата с други бежанци.

В понеделник холандски адвокат обяви, че 206 от клиентите му са поискали компенсация от 22 000 евро всеки. Общата компенсация е в размер на около 4,5 милиона евро.