Правителството на Холандия обяви, че няма да съветва гражданите да носят маски за забавяне разпространението на коронавируса, тъй като не е доказана ефективността им, информира "Ройтерс".

Решението е обявено от министъра на здравеопазването Тамара ван Арк след преглед на Националния институт по здравеопазване. Вместо това правителството ще търси по-добро спазване на правилата за социална дистанция след ново увеличение на случаите тази седмица, подчерта министърът на пресконференция в Хага.

"Тъй като от медицинска гледна точка не е доказана ефективността на маските, кабинетът реши, че няма да е задължително носенето на маски на национално ниво", обяви Ван Арк.

Решението е в противоречие с тенденцията в повечето европейски държави, където маските са задължителни в закрити пространства и на масови мероприятия.

Директорът на Националния институт по здравеопазване Яп ван Дисел заяви, че организацията е запозната с изследванията, които показват, че маските помагат за ограничаване разпространението на коронавируса, но не е убедена, че ще помогнат в Холандия. Той смята, че носенето на маски е неправилно, тъй като в комбинация с неспазване на мерките за социална дистанция има вероятност да се увеличи рискът от разпространение на вируса.

В момента носенето на маски в Холандия се изисква само в обществения транспорт и по летищата.

Случаите на коронавирус в Холандия се увеличиха с 1329 през последната седмица - ръст от повече от 1/3.

Заразените се увеличават от 1 юли, когато правителството разхлаби ограничителните мерки.