Военновъздушните сили на Холандия са вдигнали по спешност два изтребителя Ф-16, за да придружат самолет от Абу Даби за Амстердам, след като на борда му агресивен американец налетял на бой, съобщиха местните власти, цитирани от "Франс прес".

"29-годишен американец стана агресивен, след като бил помолен от член на екипажа да се върне на мястото си", уточни говорителката на холандската жандармерия.

"Разрази се сбиване и екипажът на самолета, заедно с други пътници успяха да обуздаят мъжа", допълни говорителката, като е отказала да назове авиокомпанията или полета.

Множество пътници са били леко ранени, включително двама пасажери, които са били насинени в областта на очите, след като американецът ги ударил.

На самолета е било издадено специално разрешение да кацне незабавно на летище "Схипхол" в Амстердам, като полицията скоро след това е арестувала побойника.

Мъжът е бил прегледан на летището, като са го определили като "дезориентиран". Американецът е бил приет в психиатрична клиника за наблюдение.

Въпреки че са под бойна тревога, холандски изтребители, които са въоръжени с ракети въздух-въздух, се вдигат по спешност в изключително необичайни случаи, уточниха от холандските военновъздушни сили.