Холандската държавна железопътна компания обяви, че ще изплати обезщетение на оцелелите и роднините на тези, които са били транспортирани с влакове на компанията до нацистки лагери на смъртта през Втората световна война, пише "Гардиън".

Nederlandse Spoorwegen (NS) предприема действията след заплахи да бъде съдена. Компанията ще изплати 2,2 милиона британски лири на 102 000 евреи. През 2005 г. тогавашният директор на NS се извини за стореното от компанията.

Закъснялото решение да се изплатят обезщетения идва след разговори с 82-годишния Сало Мюлер, бивш физиотерапевт на футболния клуб "Аякс", чиито родители са транспортирани с влак от Амстердам до холандския транзитен лагер "Вестерборк" и оттам в "Аушвиц", където са убити.

През 2017 г. Мюлер издаде книга със заглавие "Ще се видим довечера и обещай да бъдеш добро момче". Книгата е в памет на последните думи на майка му, която ги е изрекла, след като го оставила в детската градина и преди да бъде задържана от нацистите.

Самият Мюлер заяви, че първоначално е обмислял да предприеме съдебни действия срещу NS, но е променил плана си след "историческото" решение.

Холандската компания е транспортирала много евреи, холандски затворници и работници. Последният влак е потеглил на 13 септември 1944 г., малко преди голям част от служителите на компанията да излязат на стачка, за да ускорят края на нацистката окупация.

Специална комисия е сформирана за установяване какъв размер обезщетение да се изплати на всеки от засегнатите.

През 2014 г., след натиск от американски политици, заплашвали да блокират договори със САЩ, френската железопътна компания SNCF се съгласи да плати 40 милиона британски лири компенсация за транспортирането на 76 000 евреи в нацистки концлагери по време на Холокоста. Около 3 000 от тях са оцелели.