Холандският министър на външните работи Халбе Зейлстра е под прицел заради лъжа, че е присъствал на среща с президента на Русия Владимир Путин през 2006 г., пише холандският вестник "Фолкскрант", цитиран от "Политико".

На партийна конференция през 2016 г. политикът от Народната партия за свобода и демокрация заяви, че е присъствал на среща през 2006 г., на която руският президент е изложил планове за разширяване на границите и създаване на "Велика Русия", която ще включва Беларус, Украйна, държавите от Прибалтика и Казахстан.

Зейлстра, който по това време е бил служител на петролната компания "Шел", е пътувал до Русия с изпълнителния директор на компанията Йерун ван дер Веер.

На партийния форум колегите на Зейлстра изразили съмнение, че той се е срещал с Путин. Министърът призна, че действително не е бил в залата, но е получил информацията от източник. Зейлстра допълва, че е искал да каже историята, защото смята, че е от "геополитическа важност" и я е представил като своя, за да "защити" източника. Той призна, че решението му "не е било умен ход".

"Трябваше да го направя по различен начин", коментира холандският външен министър.

Разкритието идва в неудобен момент за Халбе Зейлстра, тъй като във вторник ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров в Москва.

Министрите се очаква да обсъдят сваления през 2014 г. пътнически самолет MH17 над Източна Украйна.

Крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс призова Зейлстра да участва в парламентарен дебат преди да отлети за руската столица.

Премиерът Марк Рюте, който научил за историята преди няколко седмици, защити външния си министър.