Патрик Мърсър, член на опозиционната Консервативна партия във Великобритания, настоя за разследване на информация, че симпатизанти на Ал-Кайда са били ангажирани за работа в британските спецслужби.

Според Мърсър шестима агенти на МИ5 са били освободени от служба заради „съмнения относно тяхното минало", съобщи БиБиСи. За двама от тях се предполага, че са били обучавани в лагери на Ал-Каида. По думите на Мърсър останалите са имали „странни дупки" в CV-тата си.

Той уточни, че шестимата, за които се предполага, че са поддържали връзки с Ал-Кайда, са освободени в периода 2005-2007 г.

Мърсър изказа опасение, че спецагентите може да са допуснали изтичане на информация, която впоследствие да е била използвана от терористи, при разследването на атаките в лондонското метро през 2005-та година.

За момента Министерството на вътрешните работи отказва да коментира твърденията на Мърсър, който е и съветник по правителствените въпроси по сигурността. Въпреки това той е изпратил писмено искане до вътрешния министър да започне разследване по случая.