Канабисът се отглежда като култура от хилядолетия, но има малко исторически или археологически доказателства, че хората са започнали да използват растението за това, което е най-популярно днес: да се напушват.

Но при разкопки на 2500-годишна гробница в Западен Китай са открити най-ранните доказателства, че хората използвали канабиса заради психоактивното му въздействие, информира Си Ен Ен.

Учени от Китай и Германия са анализирали дървени парчета и горени камъни от гърнета в гробницата. Резултатите показват, че става въпрос за известен химикал в канабиса - високо количество на тетрахидроканабинол.

Авторите на изследването, публикувано в журнала Science Advances, предполагат, че канабисът вероятно е бил използван по време на погребални церемонии, може би като начин за комуникация с божествени сили или с починалия.

Но е малко вероятно канабисът да е пушен по същия начин като днес. По-вероятно е марихуаната да е била горена като в кандило.

Никол Бойвин, директор на Института "Макс Планк" за изследване на историята на човечеството и автор на изследването, разкри, че канабисът е горен на нагорещени камъни в дървени съдове.

Според нея това е единственият начин, по който канабисът може би е пушен преди появата на лулата.

10 дървени съда са открити в гробище в планинската система Памир до китайската граница с Пакистан.

Канабисът е отглеждан в Източна Азия най-малко 4000 години преди новата ера.