Значителен процент от хората по света вярват, че коронавирсуът е умишлено създаден, убива много по-малко хора от съобщаваното, вирусът е измама или не съществува. Това се посочва в глобално проучване на YouGov-Cambridge Globalism Project, в което са участвали 26 000 респонденти от 25 държави, пише "Гардиън".

Проучването показва също, че много хора вярват и в други конспиративни теории, включително и че светът се ръководи от тайна клика. Също разкрива, че има сериозно недоверие към безопасността на ваксините.

Една от най-поддържаните конспиративни теории е, че смъртността от коронавируса е "умишлено преувеличавана". Според Университет "Джонс Хопкинс"близо 1,1 милиона души по света са починали от коронавируса.

Близо 60% от анкетираните в Нигерия смятат, че определено или вероятно е истина, че се преувеличава. Повече от 40% в Гърция, ЮАР, Полша и Мексико мислят същото. 38% от американците, 36% от унгарците, 30% от италианците и 28% от германците споделят същото мнение.

Има доказателства, че пандемията от коронавирус е накарала някои хора да се доверяват повече на експертите, но в същото време предизвика дезинформационна вълна и разпространение на фалшиви новини от хора и групи, които отричат науката, а конспиративни теории заливат социалните мрежи.

Всяко плашещо събитие - пандемия, масова стрелба - което засяга усещането за контрол на хората води до разпространение на конспиративни теории, коментира Стефан Левандовски, когнитивен психолог в Бристълския университет, който изучава дезинформацията.

Те осигуряват на хората чувство на психологически комфорт: чувството, че не са на милостта на случайното. Те са опасни винаги, но още повече при пандемия, ако кара хората да пренебрегват официалните препоръки или извършват вандалски актове и насилие, подчерта експертът.

Според Левандовски конспиративните теории също намират добра почва за разпространение, ако правителството не е способно да излезе с ясно послание.

Това е още една причина защо се нуждаем от ясна, последователна и базираща се на доказателства политика, на която можем да се доверим, подчерта той.

1/4 от французите и 1/5 от британците и испанците вярват, че смъртността от вируса е преувеличена, докато австралийците, шведите и японците е по-вероятно да отхвърлят подобно вярване.

Значителен процент също вярват, че вирусът е умишлено създаден и разпространен от китайското или американското правителство. 1/5 в Полша вярват, че това най-вероятно е мит, създаден от неопределени "влиятелни сили". 13% са съгласни с това в САЩ.

Лъжата, че 5G мобилната технология е виновна за разпространението на коронавируса също среща поддръжници, според проучването, проведено през юли и август.

Повече от 1/5 от респондентите в Турция, Египет, Саудитска Арабия, Нигерия и ЮАР вярват, че вероятно е истина, че симптомите са причинени от 5G.

Повече от половината в Нигерия, над 40% в ЮАР, Полша и Турция, повече от 35% в САЩ, Бразилия и Испания, между 1/4 и 1/5 във Франция, Великобритания, Италия и Германия вярват, че коронавиусът е умишлено създаден и разпространен от китайското правителство.

Значителен процент от анкетираните вярват, че правителството на САЩ е отговорно за създаването и разпространението на вируса. 37% от анкетираните в Турция, 1/5 в Гърция и Испания, 16% в Полша, 12% във Франция, 5% във Великобритания и 17% от американците са на мнение, че САЩ са виновни за пандемията.

Между 20 и 30% в 10 държави, включително ЮАР, Бразилия, Унгария и Полша, вярват, че глобалното затопляне е измама, измислена, за да заблуждава.

Подобен процент вярват, че кацането на Луната е измама, докато между 20 и 30% от респондентите в Испания, Франция, САЩ, Италия и Германия мислят, че американското правителство е помогнало за извършването на терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Между 20% и 44% в 17 държави вярват, че хората са направили контакт с извънземни.

Една от най-поддържаните конспиративни теории е, че има група от хора, която тайно контролира събитията и управлява света. Повече от 20% в 20 държави, включително 28% от британците, 36% от французите, 37% от американците, 45% от италианците, 47% от поляците, 55% от испанците, 68% от южноафриканците и 78% от нигерийците вярват в това.

В 19 държави над 20% от респондентите смятат, че се крие истината за вредата от ваксините. Това смятат 57% от южноафриканците, 48% от турците, 38% от французите, 33% от американците, 31% от германците и 26% от шведите.