Хората по света повече се доверяват на компаниите, отколкото на политическите си лидери.

Това показва ново голямо проучване, което подсказва за настроението на несигурност и песимизъм преди началото на Световния икономически форум в Давос, информира "Ройтерс".

26-те най-богати в света притежават толкова, колкото най-бедните 3,5 млрд. души

26-те най-богати в света притежават толкова, колкото най-бедните 3,5 млрд. души

Богатството на милиардерите е нараствало с 2,5 млрд. долара всеки ден

Ежегодното изследване Edelman Trust Barometer показва, че един на всеки пет души вярва, че икономическата, политическата и социалната система работи за тях, докато близо 60 на сто са на мнение, че търговските конфликти вредят на работодателите им и поставят работното им място под риск.

От развитите пазари най-мрачно е настроението в Япония, където 84 на сто от японците не вярват, че ще бъде по-добра ситуацията през следващите пет години. Тук е изключена "информираната общественост", тоест тези, които са с висше образование, с доходи над средните и редовно следят новинарския поток. След азиатската държава са Франция (79%), Германия (74%) и Великобритания (72%). Това е далеч над средното ниво от 49%. В проучването са включени 27 държави.

На фона на ниското доверие, че политиците ще оправят проблемите, повечето от анкетираните се доверяват на работодателите си. 75 на сто казва, че се доверяват на "работодателя си", 48% заявяват, че се доверяват на правителството си, а 47% - на медиите.

В САЩ оптимизмът е по-голям, където близо половината вярват, че ще бъде по-добра ситуацията през следващите пет години. 62% от анкетираните с по-добро образование и по-високи доходи смятат, че нещата ще станат по-добри през следващите пет години.

В проучването, проведено между 19 октомври и 16 ноември, са участвали 33 000 души.