Косово е единствената страна на Балканите, жителите на която масово притежават незаконни оръжия, съобщи ibna.

Въпреки че няма точна статистика по въпроса, се твърди, че в Косово има около 300 000 огнестрелни оръжия, които се притежават без необходимите съпътстващи ги разрешителни.

През изминалата 2017 година властите в страната са задържали около 1 500 оръжия, за които жителите не са притежавали разрешително. Въпреки това, по неофициална информация се твърди, че в Косово има още 350 000 малки оръжия, които се държат нелегално.

Белград: Косово е сръбският Йерусалим

Белград: Косово е сръбският Йерусалим

"Косово е нашият Йерусалим", каза Дачич

Според бърза справка населението на Косово за 2017 година е 1 млн. и 800 хиляди души. Ако твърденията, че в страната има над 300 000 незаконни оръжия са верни, това означава, че всеки пети или шести гражданин на Косово притежава оръжие, като в това число влизат и децата.

Според експерта по сигурността в страната Бурим Рамадани тази статистика е много притеснителна, особено имайки предвид, че оръжията се използват и от непълнолетни и деца. Този проблем предизвиква и притеснение за сигурността на страната.

Програмата на ООН за развитие изчислява, че незаконните оръжия са около 350 000. Според Рамадани този проблем може да се реши по два начина: първо, сред родителите трябва да се повиши яснотата и осведомеността, самите родители трябва да започнат да учат децата си за опасностите от оръжията; второ, трябва да се изготви национална програма за обмен на оръжия с други неща, от които домакинствата се нуждаят.