Папа Франциск осъди жестокостта на войната в Украйна на литургия в събота за Великденско бдение, съобщава "Ройтерс".

На литургията присъства Иван Федоров, кметът на Мелитопол, който бе задържан от руските сили миналия месец и по-късно освободен при размяна на пленници. 

Папата се отклони от подготвения си текст, за да спомене присъствието на Федоров, семейството му и трима украински парламентаристи, седнали отпред. Той говори за "тъмнината на войната и  на жестокостта".

"Всички ние се молим за вас и с вас. Ние се молим, защото има толкова много страдание. Можем само да ви предоставим нашите молитви и да ви кажем "Смелост, ние сме с вас"", каза Франциск.

Той завърши с думите "Христос воскресе" на украински.

Ватикана каза, че Франциск се е срещнал насаме с украинската делегация преди литургията.

Дейностите по време на Страстната седмица, които кулминират в неделя, бележат първия път от 2019 г. за обществеността да присъства след две години ограничения на COVID-19.

Във Великденската неделя, най-важният ден в християнския календар, папата отслужва литургия на площад Свети Петър и след това предава своето послание и благословия Urbi et Orbi.

Около 10% от населението на Украйна са гръкокатолици или католици по източен обред. Те населяват предимно Южна и Западни Украйна.

От началото на войната Украйна присъства във всяко едно от неделните обръщения на папа Франциск с остро осъждане на действията на Кремъл, макар и нито веднъж католическият лидер да не споменава името на руския президент Владимир Путин.

Папа Франциск също осъди случилото се в Буча

Папа Франциск също осъди случилото се в Буча

Последните новини от войната в Украйна, вместо да донесат облекчение и надежда, донесоха нови зверства