Новото военно правителство на Мианмар блокира достъпа до Facebook, тъй като съпротивата срещу преврата в понеделник се засили на фона на призиви за гражданско неподчинение в знак на протест срещу свалянето на избраното гражданско правителство и неговия лидер Аун Сан Су Чжи, пише "Тайм".

Facebook е особено популярен в Мианмар и сваленото правителство често прави публични съобщения в социалните медии.

Потребителите на интернет съобщиха, че прекъсването е започнало късно в сряда вечерта, а доставчикът на мобилни услуги Telenor Myanmar потвърждава в изявление, че мобилните оператори и доставчиците на интернет услуги в Мианмар са получили заповед от министерството на комуникациите за временно блокиране на Facebook.

Telenor Myanmar, която е част от норвежката Telenor Group, заяви, че ще се съобрази, въпреки че е загрижена, че заповедта е нарушение на човешките права.

Китай блокира осъждане в ООН на преврата в Мианмар

Китай блокира осъждане в ООН на преврата в Мианмар

Г-7 заявиха, че са "дълбоко загрижени" и призоваха за връщане на демокрацията

"На телекомуникационните доставчици в Мианмар е наредено временно да блокират Facebook. Призоваваме властите да възстановят свързаността, така че хората в Мианмар да могат да общуват със семейството и приятелите си и да имат достъп до важна информация", каза говорител на Facebook.

Политическата партия, свалена от преврата в понеделник, и други активисти в Мианмар призоваха за кампания за гражданско неподчинение, за да се противопоставят. В авангарда има медицински персонал, който е декларирал, че няма да работи за военното правителство и който е много уважаван за работата си по време на пандемията на коронавируса, която облага опасно неадекватната здравна система в страната.

За втора вечер в сряда жителите на Янгон участваха в протести, като хората удряха тенджери и тигани и свиреха с клаксони в мрака.

Протестите възродиха песен, свързана с неуспешното въстание през 1988 г. срещу военната диктатура. Мианмар бе под военно управление в продължение на пет десетилетия след преврат от 1962 г., а петте години като лидер на Су Чжи са най-демократичният период.

"Светлините светят в тъмното", коментира Мин Ко Наинг, ветеран от минали кампании срещу военното управление, в призив за действие. "Трябва да покажем колко хора са против този несправедлив преврат."

70 болници в Мианмар спират работа в знак на протест срещу преврата

70 болници в Мианмар спират работа в знак на протест срещу преврата

Армията е поставила собствените си интереси над уязвимото население

Видеоклиповете, публикувани в социалните медии, показват, че медицинският персонал пее с песента "Кабар Макайа Бу" -  "Няма да се успокоим до края на света" - която се изпълнява с мелодията на Dust in the Wind от 1977 г. на американската рок група Kansas.

Протестното движение получи тласък от отношението на правителството към изключително популярната Су Чжи, която беше задържана заедно с други правителствени ръководители в понеделник.

Нейната партия заяви в сряда, че е обвинена за притежание на незаконно внесени уоки-токи - за които се смята, че се използват от нейните телохранители - които са открити в къщата й в столицата Найпитау

Обвинението ще позволи законното й задържано поне до 15 февруари. Сваленият президент Уин Майнт е държан по отделно обвинение. Смята се, че Су Чжи остава под домашен арест в резиденцията си.

Обвинението срещу Су Чжи предвижда наказание до три години затвор.

Длъжностни лица заявиха, че платформата за социални медии - за мнозина в Мианмар единственият достъп до интернет - е блокирана в името на "стабилността".

Половината от 53-те милиона души в Мианмар използват Facebook и активистите са създали страница, за да координират опозицията срещу преврата.

Военните в Мианмар обвиниха Аун Сан Су Чжи в държавна измяна

Военните в Мианмар обвиниха Аун Сан Су Чжи в държавна измяна

Аун Сан Су Чжи е задържана в столицата Найпидо с президента Вин Мин