Стотици хиляди дози ваксина AstraZeneca са доставени тайно в Австралия от Обединеното кралство, но източникът на пратките мълчали, за да се избегнат противоречия в Обединеното кралство, съобщи The Sydney Morning Herald, цитиран от "Ройтерс".

Първите 300 000 дози, произведени в Обединеното кралство, кацат на летището в Сидни на 28 февруари - един месец след като ЕК въведе нови ограничения, ограничаващи износа на ваксини, произведени на континента, пише вестникът.

Друга голяма партида пристига с пътнически самолет на Emirates през март, доста след като Италия и ЕК официално блокираха AstraZeneca за изпращане на 250 000 дози до Австралия.

Австралия зове за колективен натиск върху ЕС за ваксините

Австралия зове за колективен натиск върху ЕС за ваксините

Блокирането на доставките било ваксинационен протекционизъм

Вестникът цитира неидентифициран британски служител, който казва, че пратките до Австралия никога не са били за сметка на разпространението на ваксини в Обединеното кралство - едно от най-бързите в света.

Според източниците на вестника британските власти са решили да запазят тази информация в тайна, за да избегнат всякакви противоречия относно доставките и износа на джабове в страната.

Информацията се появява малко след като Австралия поиска от Европейския съюз да изпрати още дози ваксина на AstraZeneca. Блокът отговори, че недостигът на доставки е глобален проблем, а не само между Брюксел и Канбера.

Британия: Не сме пращали тайно ваксини в Австралия, AstraZeneca произвежда за цял свят

Британия: Не сме пращали тайно ваксини в Австралия, AstraZeneca произвежда за цял свят

Ханкок уверява британците, че доставките за тях са единствената му грижа